بلیچینگ دندان چیست؟
از روش های کم آسیب برای سفید کردن دندان ها ، بلیچینگ دندان است. این روش از درمان های دندانپزشکی است که به منظور از بین بردن انواع لکه ها و پلاک ها که در مرور زمان و یا به صورت ژنتیکی روی دندان ها ایجاد شده اند، کاربرد دارد و صرفا برای زیبایی دندان ها مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع روش های بلیچینگ دندان
بلیچینگ دندان در دو روش مختلف صورت می گیرد :
بلیچینگ در خانه ( home bleaching )
در این روش، شما باید در ابتدا به مطب دندانپزشک مراجعه کنید. در این جلسه مراجعه ، دندانپزشک از فک بالا و پایین شما قالب گیری می کند و قالبی شفاف متناسب با سایز دندان های شما ساخته می شود.
این قالب در واقع فضایی خالی برای پرکردن ماده سفید کننده در آن تعبیه شده است و همراه با ژل سفید کننده به شما داده می شود. همچنین دندانپزشک طریقه مصرف استفاده از آن ها را به شما آموزش می دهد و شما می توانید با این روش، در خانه دندان های خود را بلیچینگ کنید.
بلیچینگ در مطب office bleaching
بلیچینگ دندان را می توان در مطب دندانپزشک انجام داد که معمولا هزینه بالاتری دارد. در این روش، یک بند پلاستیکی روی دندان هایتان قرار می گیرد تا از لثه ها در طول درمان محافظت شود. پس از آن، ماده ی سفید کننده که تقریبا غلظت زیادی دارد، روی دندان ها گذاشته می شود. پس از آن، با استفاده از لیزر ، مواد شیمیایی یا همان ماده های سفید کننده فعال می شود.
در واقع ، نور لیزر در این مرحله سرعت واکنش محلول سفید کننده را افزایش داده و تغییر رنگ دندان ها سریع تر انجام می شود. سفید کردن دندان ها با استفاده از لیزر معمولا 5 تا 6 لایه دندان ها را روشن می کند. در صورتی که بلیچینگ در مطب دندانپزشک انجام شود ، تاثیر بیشتری دارد. همچنین توصیه می شود برای تداوم و ماندگاری بالاتر ، پس از انجام بلیچینگ در مطب ، در خانه نیز چند جلسه بلیچینگ انجام شود.
مراحل بلیچینگ دندان ها در خانه
در حالت کلی ، برای استفاده از قالب ها و ژل های سفید کننده در خانه ، باید مراحل زیر را طی کنید :
- دندان ها را کاملا مسواک بزنید. همچنین توصیه می شود برای اطمینان از تمیزی کامل دندان ها ، از نخ دندان استفاده کنید.
- نوک سرنگ را وصل کنید.
- بر روی لبه خارجی و در داخل حفره ها یک قطره ژل سفید کننده بریزید و با استفاده از نوک سرنگ آن را روی حفره پخش کنید.
- قالب های محتوی ژل سفید کننده را روی دندان ها قرار دهید. توصیه می شود این کار را با دقت زیادی انجام دهید ، تا قالب ها به درستی روی دندان ها قرار گرفته و ژل از روی قالب بیرون نزند.
- پس از گذشت مدت زمان 15 الی 20 دقیقه ، قالب ها را از روی دندان هایتان بردارید. ( کل زمان تاثیر مواد سفید کننده همین 15 دقیقه است و مدت زمان بیشتر استفاده از آن ها کاملا بی فایده خواهد بود ).
- دندان ها و لثه را با استفاده از آب و مسواک به آرامی بشویید.
- در آخر نیز ، قالب ها را با استفاده از آب سرد شستشو دهید و آنها را در جای تمیز و مناسبی قرار دهید تا دفعه بعد نیز بتوانید از آنها استفاده کنید.
نکات مهم در حین انجام بلیچینگ
توجه داشته باشید، در صورتی که هنگام قرار دادن قالب ها روی دندان، ژل از قالب بیرون بزند، باید آن را به وسیله یک مسواک خشک تمیز کنید. در این صورت، ممکن است لثه ها در اثر برخورد با ژل سفید شوند اما جای نگرانی نیست؛ زیرا بعد از 10 دقیقه این سفیدی از بین می رود. برای جلوگیری از بروز این سفیدی روی لثه ها می توانید در دفعات بعدی ژل را کمتر روی قالب بریزید.
نکته: اگر هنگام قالب گذاری ژلها از قالب بیرون زد به وسیله مسواک خشک تمیز کنید.در مرحلهی قالب گذاری بر روی دندان ممکن است لثه ها بر اثر برخورد با ژل سفید کننده ، سفید شوند ولی بعد از 5 الی 10 دقیقه این سفیدی از بین میرود.برای جلوگیری از بروز سفیدی لثه، ژل را در دفعات بعد کمتر بر روی قالب بریزید.
محدودیت ها و توصیه های استفاده از ژل های سفید کننده
در دوره استفاده از بلیچینگ ها و یا ژل های سفید کننده رعایت یکسری نکات ضرورت دارد ، این نکات عبارتند از :
- در دوره استفاده از بلیچینگ ضروری است که از مصرف دخانیات ، توتون ، قهوه ، چای و هرگونه نوشیدنی رنگدانه دار جلوگیری کنید.
- رعایت بهداشت دهان و دندان به صورت صحیح و منظم نیز از موارد ضروری در طول این دوره است.
- توصیه می شود بین هر نوبت استفاده از بلیچینگ ها ، حداقل یک ساعت زمان بگذارید.
- استفاده از بلیچینگ برای زنان باردار ، زنان شیرده ، بیماران دیابتی ، بیماران قلبی ، افرادی که زیر 16 سال سن دارند و همچنین افرادی که دندان های حساس دارند، توصیه نمی شود.
- سرنگ حاوی ژل بلیچینگ را پس از هربار استفاده در جای تمیز ، خشک و خنک نگهداری کنید. همچنین توصیه می شود سرنگ را داخل یخچال قرار ندهید.
در نهایت، توجه داشته باشید که استفاده ی بیش از دو بار در روز از روش بلیچینگ دندان در روند نتیجه گیری از آن تاثیری ندارد و عملا بی فایده خواهد بود.
مدت زمان دوام بلیچینگ دندان
سفید ماندن دندان ها پس از انجام بلیچینگ به عوامل مختلفی اعم از : نوع رژیم غذایی ، بهداشت دهان و میزان رنگدانه های موجود در مواد غذایی و نوشیدنی های مورد استفاده بستگی دارد. اما نکته ای که در این جا اهمیت دارد ، این است که بلیچینگ دندان برای دائمی شدن باید هر چند مدت یکبار انجام شود تا سفیدی دندان در نهایت ، ماندگار و طولانی باشد.
نکاتی که قبل از انجام بلیچینیگ باید بدانید
از طرفی، این مورد که دندان های فرد چه جنسی دارد ؟ آیا روی دندان های فرد لکه و پلاک وجود دارد ؟ رنگدانه های رسوبی و میزان زردی دندان های فرد ، درجه سفید شدن دندان ها در افراد مختلف پس از انجام بلیچینگ متفاوت خواهد بود.
و در نهایت، بهتر است بدانید بلیچینگ دندان هیچگونه عارضه خاصی ندارد و به دندان ها ضرر نمی رساند. به همین دلیل یکی از بهترین روش های سفید کردن دندان ها محسوب می شود.
امیدواریم که این مطلب ( بلیچینگ دندان ) مورد رضایت شما عزیزان واقع شده باشد. برای دیدن مطالب بیشتر به سایت کلینیک حکیم مراجعه کنید.